Lure coursing by Maja Čosić

 

 

Često se ovaj sport brka sa utrkama…no on to nije. Lov na umjetni mamac ili eng. Lure Coursing je od Svjetske kinološke federacije (FCI) priznat sport te se izvodi u svim zemljama koje su člnice FCI, također je priznat u cijelom SADu, Kanadi, Rusiji i ostalim zemljama svijeta gdje su lokalni klubovi pokazali interes da ga održavaju.

Lure coursing je humana inačica lova, mamac koji simulira trk zeca putuje ne u krug već skreće preko kolutova (pulleya) koji su namješteni po travnatoj livadi, te tako omogućuju formiranje staze prema želji, cik-cak te što dinamičnije kako bi pas razvijao svoju spretnost i inteligenciju.
Livada na kojoj se izvodi lure coursing ne mora biti ravna, čak je i poželjno da je teren malo nakošen, što pridonosi dinamici i razvija kod psa osjećaj za teren.

U nekim zemljama uzgajivači preko svojih klubova predlažu da lure coursing postane ispit prirođenih osobina za hrtove. To je sport koji omogućuje da se sačuva funkcionalnost hrta, bez da hrt goni živu divljač. Mamac koji predstavlja “lovinu” sačinjen je od plastičnih traka.

Osim hrtova tu su i neki psi primitivnog tipa iz V. skupine, kojima je također uođeno da love na isti način, pa su i oni česti na treninzima lure coursinga.

No, samo hrtovi mogu kandidirati za naslov. FCI propisuje održavanje CACL – nacionalnih i CACIL – internacionalnih utakmica.

Na svakoj utakmici prisutni su suci, obično su to dva suca, koja boduju pet elemenata sa točkama od 1-20.

Elementi koji se boduju su

  1. inteligencija
  2. agilnost
  3. želja za lovom
  4. brzina
  5. kondicija

 

Psi trče u paru u dvije različite vožnje. Različite jer svaka vožnja ima različito postavljene putanje mamca, što  ponovno zahtjeva inteligenciju i predviđanje.

Svaka vožnja se boduje, a na kraju se bodovi zbrajaju, te se na taj način određuje poredak, te na kraju i pobjednik.

 

Vrijeme se ne mjeri! Ponekad pas izgubi mamac iz vida, tad se gleda na koji će se način vratiti u lov, te se njegova želja da nastavi posebno boduje. Pažnja se obraća i na “suradnju” pasa koji love. Bitno je da rade timski, da ne ometaju jedni drugog i da se ne svađaju, što pridonosi socijalizaciji ali je i izvanredan test karaktera.

Kod brzine ne mjeri se vrijeme, već se gleda brzina jednog psa prema drugom, ponekad pas koji prvi stigne do mamca dobije manje bodova od psa koji izgleda sporiji. Sve je u rukama sudaca.

 

Suci stoje u sredini terena te promatraju lov. Kod sebe imaju kartone u koje bilježe točke. Psi imaju plaštove u raznim bojama kako bi ih suci raspoznali. Brnjice su također dio opreme. One su ovdje radi higijiene (jer da ih nema svaki pas bi htio zagristi mamac, što nije higijenski) te radi sigurnosti. Obično hrtovi nisu navikli na brnjice te im se one stavljaju neposredno prije starta, a skidaju čim pas završi. U trku oni niti ne primjećuju da nose brnjice, već samo gledaju “lovinu”.

FCI lure coursing manifestacije i treninzi se održavaju vikendom, te su usklađene prema FCI kalendaru u zemljama diljem europe. Obično jedna država organzira 2 CACIL utakmice i nekoliko CACL utakmica, što znači oko 5 utakmica godišnje po državi. Naravno to sve ovisi od kluba do kluba pa će u jednoj Njemačkoj možda biti i više utakmica kroz godinu dana.

Mnogi strahuju da će se njihov ljubimac ozlijediti  na lure coursingu. Kao prvo, statistički podaci koji su dobiveni istraživanjima u americi pokazuju da je manje od 5% ozljeda sa lure coursinga teških. Nadalje, pas ili hrt se može ozlijediti kada trči u polju nevezan isto kao i na lure coursingu. S druge strane hrtovi koji su šetani samo na uzici i nemaju dovoljno kretanja te nisu u dobroj formi riskiraju ozljede koje su mnogo gore od onih koje prijete psima u dobroj formi!

 

Stoga je bitno da svom hrtu omogućite ono što mu treba, a ne treba im mnogo! Hrt je pas za kauč, pravi predator. U stanju je cijeli dan spavati kao mačka sklupčan na sofi, no ukoliko mu se ukaže prilika potrčati će i dati svoj maksimum na svakoj livadi.

Lijepo je imati kinološki sport koji će formirati psa koji je zrdav fizički i psihički, i nemojmo se zavaravati, oni nisu najsretniji na sofi, već na livadi!

 

 

Text: Maja Čosić